Numărul femeilor din structurile de conducere ale întreprinderilor a crescut într-o măsură foarte mică comparativ cu anul trecut când Viviane Reding, comisara pentru justiţie a Comisiei Europene a solicitat, în această privinţă, adoptarea unor masuri credibile de autoreglementare ale întreprinderilor.

În consiliile de administraţie ale celor mai mari firme europene, doar unul din sapte membri este femeie (13,7%). Faţă de anul trecut, numărul femeilor aflate în funcţii de conducere a crescut cu doar mai puţin de două procente. În aceste condiţii, abia în 40 de ani s-ar putea ajunge la un echilibru semnificativ între femei şi bărbaţi (cel puţin 40% pentru ambele sexe).

Existenţa unui echilibru între femeile şi barbaţii care ocupă poziţii de conducere contribuie la îmbunătăţirea performanţei în afaceri

şi a competitivităţii. Poziţionarea femeilor în funcţii de conducere ar aduce beneficii companiilor, chiar şi pe plan financiar. Astfel, un raport intocmit de McKinsey arată că intreprinderile în care există un echilibru între femei şi bărbaţi au un profit din exploatare cu 56% mai mare comparativ cu intreprinderile în care sunt angajaţi numai bărbaţi. În urma unui studiu in care a analizat cele mai mari 290 de intreprinderi cotate la bursa, Ernst & Young a constatat că veniturile intreprinderilor în ale căror structuri de conducere se află cel puţin o femeie erau cu mult mai ridicate decât în cazul intreprinderilor în care nicio femeie nu ocupă o funcţie de conducere.

Pentru a identifica masurile adecvate menite sa rezolve problema persistenta a dezechilibrului intre femei si barbati in structurile de conducere ale intreprinderilor din Europa cotate la bursa, Comisia a lansat luni o consultare publică. Participanţii la consultare sunt invitaţi să îşi exprime părerea cu privire la eventuale măsuri ce ar trebui adoptate la nivelul UE, inclusiv măsuri legislative, pentru rezolvarea problemei reprezentarii inegale a femeilor şi bărbaţilor în structurile de conducere ale întreprinderilor.

Consultarea publică este deschisă până la 28 mai. În urma contribuţiilor primite, Comisia va adopta, în cursul acestui an, o decizie cu privire la acţiunile pe care urmează să le întreprindă.

sursa: ziare.com

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea