Soţii Raluca-Ioana van Staden şi Jacobus Frederick van Staden au obţinut la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva medalia de aur şi Marele premiu din partea Asociaţiei Europene a Inventatorilor. "DOT senzor enantioselectiv şi procedeu de realizare a acestuia" este denumirea invenţiei cu care cei doi cercetători de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie Condensată Timişoara au reuşit să uimească marele juriu al concursului.
"Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a unei noi clase de senzori - DOT senzori, care sunt utilizaţi cu succes în analiza farmaceutică şi clinică - contribuind la diagnosticarea corectă a pacienţilor pe baza enantiomerilor determinate în fluide biologice în câteva minute", a declarat Raluca-Ioana van Staden. Pe scurt, aplicarea acestui procedeu ar putea conduce la reducerea preţului medicamentelor pe bază de Ibuprofen sau Ketoprofen, de exemplu.
"Invenţia poate fi aplicată în industria farmaceutică pentru determinarea profenului şi în analiza clinică - pentru hepatita B sau cancer. Printr-un mai bun control al procesului de fabricaţie a medicamentelor s-ar putea reduce preţul medicamentelor", a declarat profesor doctor Raluca-Ioana van Staden, cercetător ştiinţific gradul I şi şefă a Laboratorului de Electrochimie PATLAB. Ea mai deţine încă două brevete de invenţie, unul pentru un senzor stocastic pentru vitamina C şi unul pentru un senzor de cancer. Pentru acesta din urmă, anul trecut, Raluca-Ioana van Staden a obţinut medalia de aur la Salonul de invenţii de la Geneva.
sursa: gandul.ro