Hartuirea sexuala a femeilor la locul de munca este perceputa in general ca fiind incercarea de a avea relatii sexuale cu forta, prin amenintari sau promisiunea unei recompense, intalniri amoroase cu promisiunea angajarii/ promovarii, comportament sau limbaj cu conotatie sexuala, fara acordul persoanei: sarutari, atingeri nepotrivite, imbratisari, limbaj cu conotatie sexuala. Gesturile si privirile nepotrivite sunt considerate intr-o mai mica masura drept hartuire sexuala. Intr-un studiu realizat de IMAS pentru Centrul Parteneriat pentru Egalitate, la intrebarea vi s-a intamplat, dumneavoastra sau unei cunostiinte apropiate, ca la locul de munca o femeie sau un barbat sa va imbratiseze fara permisiune?...
4,8% din romani au raspuns afirmativ. 4,3% din subiecţi spun ca au auzit pe o colega afirmand ca a primit o invitatie la o intalnire amoroasa cu scopul de a fi angajata sau promovata. Incercarea de a avea relatii sexuale cu forta a fost mentionata in 3,3% din cazuri, iar prin amenintare, in 2,6% din situatii. Ingrijoratoare este perceptia gresita conform careia, hartuirea este de multe ori privita ca un rezultat provocat, prin tinuta sau comoprtamentul victimei.
Caile de rezolvare a problemei de catre femei sunt diferite. Reactia fata de o asemenea situatie este mai degraba una pasiva, de ignorare, pe principiul lucrurilor care se rezolva de la sine. Astfel, majoritatea persoanelor agresate se rezuma la a discuta cu agresorul incercand sa rezolve problema pe cale amiabila, o pondere importanta dintre indivizi neactionand in nici-un fel (in 25% dintre cazuri persoana nu a facut nimic, in 27% dintre cazuri a asteptat sperand ca lucrurile se vor rezolva cu timpul). O pondere destul de mare (15%) declara ca a fost nevoita sa demisioneze de la serviciu. Atitudinea pro-activa – discutia cu o persoana din conducere, plangere scrisa, apelarea la sindicat sau chiar intentarea unui proces – este întalnita la aproximativ un sfert dintre subiecti.
In cazuri de hartuire sexuala, in Romania si UE exista reglementari care te pot ajuta sa te aperi. Acum 3 luni, a fost adoptata o agenda europeana referitoare la violenta impotriva femeilor (cea de la locul de munca inclusiv). UE recomanda fiecarui stat membru sa infiinteze o comisie anti-hartuire.Codul Penal considera hartuirea sexuala o infractiune si o pedepseste cu inchisoarea intre 3 luni si doi ani sau cu amenda. Codul Muncii are prevederi despre drepturile angajatilor. Legea 202 din 2002, privind egalitatea de sanse intre femei si barbati defineste hartuirea sexuala sub toate formele ei.
Sursa: adevarul.ro