In 30 noiembrie la Radio Romania Actualitati a avut loc o dezbatere cu privire reducerea concediului de crestere a copilului, propusa de Ministrul muncii, Ioan Botis. Parti in dezbatere:
Femeile din PDL: "Aceasta perioada ar trebui sa ramana neschimbata, pentru ca Romania, din pacate, nu poate sa ofere sprijin pentru cresterea copilului. Nu sunt suficiente crese, nu sunt bani suficienti pentru familii ca sa isi poata permite bone si, in acelasi timp, nici legislatia privind bonele nu exista", a declarat Raluca Turcan, vicepresedinta PDL.
Partenerii de coalitie ai PDL: "Eu sunt sigur ca vom gasi o solutie amiabila in cadrul coalitiei, care inseamna sa ai un buget pe anul viitor care sa aiba venituri suplimentare. Doi, totusi sa permiti, daca este posibil, ca mamele sa isi poata creste copilul pe un termen de doi ani si nu dupa un an sa opresti aceasta plata", a declarat László Borbély, ministrul mediului.
Sociologul Mircea Chivu: "Este greu de apreciat cat de mare ar fi efectul asupra natalitatii. Ce pot sa spun este ca din 2006, de cand s-a introdus actualul sistem de indemnizatie de crestere a copilului, natalitatea a inceput sa se redreseze, nu foarte mult, dar cat de cat s-a redresat.
Oana Baluta, presedinta FILIA: "Este o propunere cat se poate de nefericita, pentru ca nu exista alternativa, si cei care propun reducerea concediului parental de la doi ani la un an uita ca serviciile de crestere si de ingrijire a copilului in Romania sunt absente. In ultimii ani nu s-a investit in crese, nu s-a investit in masuri alternative, asa cum exista in alte tari ale Uniunii Europene (...) Da, exista diverse probleme cu care se confrunta femeile mai ales, dar si acei barbati care si-au luat concediu de crestere si de ingrijire a copilului, atunci cand se reintorc pe piata muncii (...) Dar exista o solutie alternativa, si anume furnizarea unor programe de reintegrare pentru piata muncii. Prin furnizarea unor masuri alternative, adica prin stimularea mediului privat, sa investeasca in gradinite si in crese, prin dezvoltarea unor altfel de politici, de exemplu, bone, baby-sittere, prin, pur si simplu, imbunatatirea ofertei facilitatilor de crestere si de ingrijire a copiilor".
Sursa: Radio Romania Actualitati