Sambata, 27 noiembrie, a fost lansat proiectul "Incluziunea sociala a femeilor rome", initiat de Asociatia Femeilor Rome din Romania, in parteneriat cu Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale, Agentia Nationala pentru Romi si European Roma Rights Center – Budapesta si finantat din Fondul Social European, prin programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 6 - "Promovarea incluziunii sociale", Domeniul major de interventie 6.3 - "Promovarea egalitatii de sanse pe piata muncii".
Obiectivul general vizeaza promovarea incluziunii sociale a femilor rome si imbunatatirea situatiei acestora prin dezvoltarea structurilor si mecanismelor de promovare a egalitatii de sanse...
Ca obiective specifice, proiectul anunta analizarea situatiei femeilor rome din Romania in cele patru domenii prioritare incluse in Strategia Nationala de Imbunatatirea Situatiei Romilor, cu accent pe educatie si munca, dezvoltarea si consolidarea de politici, structuri si mecanisme pentru garantarea respectarii aplicarii principiului egalitatii de sanse pentru femeile rome la nivel national si local, dar si promovarea la nivel european si national a unui model de buna practica privind incluziunea sociala, egalitatea de sanse si discriminarea multipla, avand ca model femeia roma.
Totodata, proiectul vizeaza asigurarea accesului egal la ocupare si construirea unei cariere profesionale pentru femeile rome, precum si la educatie, in vederea instituirii unei piete de munca incluzive, prin crearea de structuri si instrumente ocupationale si educationale specifice pentru femeile rome.
Moderatorul evenimentului de lansare a proiectului a fost Mihaela Zatreanu, directorul Centrului National de Cultura a Romilor, care a declarat: "Este cutremurator sa vezi ca femeile rome sunt complet excluse din domeniul educational, au probleme de sanatate, nu au locuri de munca sau le gasesc foarte greu, in conditiile in care ea este, de fapt, stalpul familiei. Daca ea sufera, atunci toata familia sufera".
In opinia Letitiei Marc, cadru didactic univeristar de origine roma si presedinta a Asociatiei "Tiganci pentru Copiii Nostri", din Timisoara, cea mai grava problema cu care se confrunta femeia roma rezida in faptul ca ea nu exista in spatiul politic: "Nu avem destule femei in spatiul politic. De fapt, nu exista femei rome in spaţiul politic […] Nici femeia romana nu si-a făcut un loc pe competente si pe reprezentare politica si sa vorbeasca in numele femeilor care au probleme. Nici ele nu au curajul decat in spatii academice, prin cercetari, nu in spatiul politic, din pacate".
Sursa: www.mediafax.ro