Diversitatea și diferența, indiferent că este vorba de gen, sex, etnie, rasă sau clasă socială,sunt prezente în orice formă de interacţiune socială. Deşi pot diferi în prezumţii, abordări, tradiţii disciplinare, metode sau recomandări de politici publice, toate dezbaterile dedicate acestor problematici recunosc faptul modul în care diversitatea şi diferenţa sunt percepute și tratate în societate are consecinţe fundamentale asupra dezvoltării acesteia.
Plecând de la astfel de dezbateri, Centrul pentru Politicile Egalităţii de Şanse (CPES) al Facultăţii de Ştiinţe Politice din Universitatea din Bucureşti propune concursul de idei/eseuri pe tema Acceptarea diferenței: un exercițiu democratic, invitând la reflecţie asupra gesturilor și discursurilor cotidiene despre noi și ceilalți, egalitate și diferență, diversitate în societatea românească contemporană.
Concursul încurajează exprimarea unor idei originale care să transforme exemplele cotidieneîn teme de dezbatere despre egalitate, diversitate și democrație.
Parteneri: Masterul Politicile egalității de șanse în context românesc și european, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Fundația Murialdo, Editura Polirom, Librăria Bastilia.
Condiții de participare
Concursul se adresează studenților preocupați de aceste teme și de analiza lor în contextul românesc actual.
Dosar concursEseu de 2-3 pagini (6000-10000 de semne) pe tema concursului. Fiecare eseu trebuie însoțit de coordonatele participantei/participantului (nume, prenume, statut/funcţie, instituție, adresă de mail).
Scrisoare de motivație de 1 pagină care să prezinte interesul și proiectele individuale legate de problematica egalității, diversității și democrației.
Dosarele de concurs se trimit până cel târziu 12 aprilie pe mail, la următoarea adresă: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Selecția
Juriul este format din o parte din membrii CPES, din reprezentanți ai studenților (Masterul Politicile egalității de șanse în context românesc și european) și din reprezentanți ai partenerilor: Ionela Băluță, Anca Dohotariu, Claudia Maria Udrescu, Csaba Asztalos (CNCD), Mihaela Ștefan (Murialdo), Dora Mărgărit.
Finalistele/finaliștii (maxim 15 persoane) vor fi selecționați de juriul concursului, lista cu numele lor urmând a fi comunicată pe 20 aprilie.
Premierea se va face în cadrul unei dezbateri organizate pe data de 24 aprilie 2013 (locația și ora vor fi anunțate ulterior).
Premiile
1. Cărți oferite de editura Polirom.
2. Premii oferite de CNCD.
3. Vouchere oferite de librăria Bastilia.
4. Finaliștilor li se oferă cursul Te cunoşti, zâmbind!, un curs despre îmbunătăţirea tehnicilor de comunicare eficientă şi dezvoltare personală susținut de Dr. Mihaela Ștefan, Fundația Murialdo.
Sursa: http://www.fspub.unibuc.ro/fspub/newsletter-fspub/concursdeidei