În memoria victimei
Ce se întîmplă atunci cînd ….
…..instituţiile statului care au responsabilitatea asigurării siguranţei cetăţenilor gîndesc în două ligi: liga întîi, profesionistă, cea a bărbaţilor, şi liga a……..a cîta? cea de amatori, pardon, de amatoare, cea a femeilor.
Deşi noi credem că nu mai era nevoie de încă o demonstraţie despre cît de periculoase sunt părerile personale ale poliţiştilor, procurorilor, judecătorilor, cu privire la egalitatea dintre femei şi bărbaţi, un caz atroce ilustrează ACEASTĂ PERICULOZITATE cu o intensitate tragică.
„Anchetatorii au găsit imagini de coşmar în locuinţa femeii şi au încercat să pună cap la cap cele găsite înăuntru: un cadavru în pat şi un cuţit plin de sânge lângă el. (….) Anchetatorii au încercat să stea de vorbă cu bărbatul, dar era atât de beat încât nu au putut scoate nimic de la el. Neagă, însă, că el ar fi omorât-o pe femeie. (……) Bărbatul de 50 de ani a fost reţinut pentru audieri. Este suspect de omor deosebit de grav. În urmă cu aproximativ doi ani, el a mai fost cercetat pentru că şi-a bătut concubina. Femeia a avut nevoie atunci de 60 de zile de îngrijiri medicale, dar anchetatorii spun că procurorii au refuzat să ceară arestarea lui. Dosarul este acum pe rolul instanţei de judecată.”
Vezi articolul integral aici: http://ziaruloval.ro/o-femeie-din-cumpana-a-fost-ucisa-si-transata-de-concubin-update/
Vrem să ni se explice DE CE
Scena s-a petrecut în ultimele 24 de ore, conform ştirilor, în localitatea Cumpăna din jud.Constanţa. Întrebarea este de ce în urmă cu doi ani în situaţia menţionată procurorii au refuzat să ceară arestarea lui? De ce se poate ca, pentru vătămare corporală gravă între doi străini, agresorul să ajungă la puşcărie? De ce pentru vătămarea corporală gravă a partenerei cu care agresorul trăieşte în casă, acolo unde, teoretic, TREBUIE SĂ FIE UN LOC ÎN CARE SĂ SE SIMTĂ AMÎNDOI ÎN SIGURANŢĂ, agresorul scapă fără nici o consecinţă?
Îl invităm pe procurorul care a instrumentat cazul, dacă aşa s-a întîmplat, să ne dea o explicaţie DE CE a refuzat cu doi ani în urmă să ceară arestarea acestui agresor.
Din păcate noi DEJA am atras atenţia!
De 8 martie cîteva organizaţii active în domeniul violenţei în familie, în loc să se ducă la iarbă verde, la o friptură sau, mai delicat, la un ceai în Piaţa Amzei, au lansat Studiu la nivel naţional cu privire la implementarea ordinului de protecţie – Legea 25 din 2012, un document plin de informaţii menite să ne întristeze. Iată ce aflăm despre judeţul Constanţa din acest studiu:
Total cereri de emitere a unui ordin de protecţie – 53. Dintre acestea 47 de cereri au fost depuse de femei şi 5 cereri au fost depuse de bărbaţi. 15 cereri au fost admise total sau în parte, 17 cereri au fost respinse, 2 dosare au fost retrase de femei reclamant. 15 dosare erau nesoluţionate la data culegerii informaţiilor şi în 3 dosare s-a suspendat judecata . 10 cereri de ordin de protecţie au fost înscrise în luna ianuarie 2013 în judeţul Constanţa. Durata medie a judecării unui dosar a fost de 29,8 zile, iar timpul scurs de la înscriere la primul termen a fost în medie de 12,5 zile. Numărul mediu de termene în dosare a fost de 2,8. Perioada scursă între termene a fost între minimum 1 zi şi maximum 56 de zile. Cel mai lung proces care a avut durata de 88 de zile şi a avut 5 termene. Dosarul a fost depus de o femeie reclamant şi a fost admisă în parte cererea.
Ce se poate întîmpla unei victime a violenţei în familie în 12 zile? Dar în 30? Dar în 88? Atîta timp cît aplicarea legii va depinde de părerile personale ale celor care o aplică şi de discriminările pe care ei le fac, degeaba ne-am luptat atîţia ani să îmbunătăţim legea!
Trebuie să mai subliniem un fapt extrem de important: nu vă amăgiţi, domnilor şi doamnelor care îi susţineţi pe domnii respectivi: nu a omorît-o pentru că era beat, a omorît-o pentru că a văzut că nu păţeşte nimic oricît de rău o bate!
Sursa: www.blog.transcena.ro