In atentia Domnului Ministru al Afacerilor Interne
Domnul Radu Stroe
Stimate Domnule Ministru Radu Stroe,
In urma recentelor incidente care au avut loc la Bals, judetul Olt in care o angajata acuza ca a fost violata in repetate randuri de catre superiorul sau, va cerem sa intreprindeti demersurile necesare pentru ca acest caz sa fie tratat cu seriozitate si transparenta. Dorim sa va atragem atentia ca evenimentele de la Bals prezinta elemente de violenta fizica si psihologica, hartuire si agresiune sexuala care sunt sanctionate de legislatia in vigoare. Va reamintim ca acesta nu este singurul incident in care au fost implicati angajati ai Ministerului pe care dumneavoastra il conduceti in prezent. La inceputul acestui an, un agent de politie si-a impuscat mortal sotia, o colega a acesteia si a ranit alte sase persoane in incinta Complexul Perla din Bucuresti. Conducerea Ministerului a ridicat in perioada imediat urmatoare problema profesionalizarii corpului politienesc. Atragem atentia ca inegalitatea de gen, abuzurile sexuale sunt departe de ceea ce inseamna relatii de munca bazate pe echitate, respect si profesionalism. Dorim sa subliniem ca tratarea necorespunzatoare a acestor incidente nu vor face altceva decat sa adanceasca neincrederea cetatenilor in institutia pe care o reprezentati cu atat mai mult cu cat Ministerul Afacerilor Interne este puternic masculinizat. Ne intrebam firesc in ce masura institutia se asigura ca sunt respectate sansele egale ale anagajatilor indiferent daca sunt femei ori barbati, in ce masura conducerea institutiei se asigura ca nu exista discriminari de gen.
Solicitam crearea unui sistem intern care sa faciliteze anchetarea plangerilor agentelor de politie care sunt victime ale abuzurilor sexuale comise de superiori si colegi, precum si aplicarea de urgenta a unui protocol de prevenire a oricaror forme de hartuire si abuz asupra angajatelor. In situatia in care se dovedeste veridica informatia ca agenta de politie in cauza a depus plangeri sau a facut orice demers intern prin care atragea atentia asupra abuzurilor sexuale la care era supusa, solicitam tragerea la raspundere a culpabililor pentru tergiversarea acestor demersuri.
Unitatile de politie din tara trebuie sa fie un mediu de lucru sigur pentru toti angajatii, femei sau barbati. Tinand cont de numarul diferit de femei si barbati care lucreaza in institutie, de faptul ca Politia Romana continua sa fie reticenta in ceea ce priveste accesul si valorificarea capacitatilor profesionale ale femeilor, punand bariere inclusiv la admitere si la angajare, consideram ca sunt necesare masuri ferme care sa elimine discriminarea de gen si sa ofere aceleasi sanse femeilor ca si barbatilor de a se afirma in structurile teritoriale ale Politiei si de a beneficia de un mediu de lucru sigur.
Atragem atentia ca modul in care acest caz va fi tratat va putea incuraja sau descuraja alte femei care se confrunta cu aceste abuzuri sa va solicite ajutorul pe viitor. Increderea femeilor (angajate si cetatene, deopotriva) in institutia ce o reprezentati depinde de deciziile pe care le veti lua cu privire la cazul politistei de la Bals.
Cu consideratie,
Societatea de Analize Feministe AnA
Asociatia Front
Centrul pentru Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen FILIA
Centrul Parteneriat pentru Egalitate
Euroregional Center for Public Initiatives
Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen A.L.E.G.