UPDATE:
Organizatorii oficiali ai evenimentului Noaptea Alba de la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine ne-au anuntat ca, din pacate, ei nu pot gazdui si evenimentele propuse de Universitatea se ocupa si se dezbate, si ca prefera ca evenimentul sa fie unul in care studentii doar vor studia inaintea sesiunii (de aceea au bibliotecile si salile deschise, etc).
O discutie despre spatiul universitatii pare cu atat mai necesara, astfel ca evenimentele pe care le-am propus vor avea loc, independent, in viitor, la o data pe care o vom anunta din timp. Verificati blogul
(http://universitateaseocupa.wordpress.com/) pentru orice detaliu si actualizare.
UNIVERSITATEA SE OCUPĂ ȘI SE DEZBATE
NOAPTEA ALBĂ A BIBLIOTECILOR ÎN PITAR MOȘ
13-14 ianuarie 2012, 8.00 seara -- 6.00 dimineața
Alatură-te evenimentului din 13-14 ianuarie pentru a transforma spațiul universității într-unul deschis dialogului, dezbaterii și regândirii rolului pe care universitatea îl joacă în societate! Împreună cu studenți și profesori de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străie, participanți de la acțiunea "Istoria se ocupa și dezbate" din decembrie te invită la o continuare a "Universitatea se ocupă și se dezbate": povesteste-ți experiența ta universitară, expune-ți punctul de vedere cu privire la recentele schimbări din academie, ascultă și învață din experiențele altor studente și studenți într-un cadru non-ierarhizat. Se vor ierarhiza ateliere în care să se adreseze problemele specifice care să fie problematizate cum ar fi munca în universitate, în care să se evalueze critic ceea ce s-a intamplat timp de 100 de ore la "Istoria se ocupă și se dezbate" și să se analizeze modul în care dezbaterile și protestele pot continua. Pe tot parcursul nopții se vor proiecta filme despre mișcările studențesti din alte țări. Fiecare e binevenit(ă) cu propria idee de atelier, discuție, sau activitate!
Pentru ultimele noutati vezi: http://universitateaseocupa.wordpress.com
si poți contacta organizatorii la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Detalii despre evenimentul-gazda:
http://www.asls.ro/utile-studenti/2304/noaptea-alba-a-bibliotecilor-in-pitar-mos-13-14-ianuarie-2012.html
mai mult...
Discuții și ateliere propuse pănă acum:
* Relații de muncă în universitate
Invităm studenții doctoranzi, dar și cadre didactice universitare, studenți și membri ai comunității la o discuție despre muncă academicăși relații de muncă în contextul universității. Pentru doctoranzi,este această muncă o relație economică—muncă ieftină în condiții de relativă precaritate--sau o serie de oportunități de pregătire profesională? Ce fel de nevoi, drepturi, posibilități ridică aceste activități? Ce înseamnă actul didactic în aceste condiții? Discuția se va axa în primul rând pe împărtășirea experiențelor și a opiniilor celor implicați în activități didactice—studenți și profesori--și posibilitatea creării unor solidarități și rețele de comunicare și acțiune.
* Discuții, dezbateri: rolul Universității ca factor social
Continuăm discuțiile începute în decembrie: Care sunt problemele pe care le vedem la mediul universitar la momentul de față? Ce legătura există între rolul universității de a produce noi idei și schimbări prin reflecție asupra societății și cerința de a răspunde la problemele formulate de piață? Cum ne imaginăm și ne dorim să fie spațiul academic, învățarea, accesul la cunoaștere, relațiile dintre toți cei implicați—oameni și institituții?
* Discuție "Cum învățăm și cum predăm?"
Ce învățăm la școală (grădiniță, universitate) cu adevărat? Sunt aceste locuri un mod de a forma gândirea sau sunt o formă de reproducere a ierarhiilor sociale? Cum se structurează și se transmite cunoașterea în aceste medii? În funcție de ce se definesc cunoștințele (domeniile) ca fiind utile? Ce tipuri de comportament al copiilor, studenților, educatorilor și profesorilor sunt încurajate în aceste instituții? Propunem sa explorăm aceste întrebări împreună cu studenți, profesori, oricine lucrează în sistemul educațional sau este interesat(ă) de o privire mai îndeaproape asupra felului în care ne înscriem în tot sistemul educației formale.
* Povești scrise de la 100 de ore de "Istoria se ocupa se dezbate"
Ca o continuare cât mai transparentă și mai participativă a evenimentelor de la istorie din decembrie 2011, invităm pe toți cei interesați—participanți efectivi sau nu—la o discuție prin care să scriem istoria acelor zile (și celor ce au urmat), încorporând cât mai multe experiențe și puncte de vedere. Vom crea o colecție de texte (mărturii, povestiri, analize) care sa ofere o idee mai completă și mai nuanțată decât a existat pâna acum asupra acelor proteste.
* Atelier de strategizare
În ce stadiu suntem cu "Universitatea se ocupa se dezbate", cum vedem posibilitățile de discurs pe care să îl folosim (despre noi ca mișcare de protest și despre problemele pentru care protestăm), cum ne organizam, ce pași concreți ne gândim să facem în continuare și cum (și în ce măsură) putem proceda pentru a implica mai multă lume.