Au trecut cateva zile de la Marsul Panaramelor. A fost un eveniment pe care l-am pregatit, de care ne-am bucurat enorm, care a fost mediatizat peste asteptarile multora dintre noi, organizatoarele. A fost un eveniment care a starnit numeroase laude, dar si unele critici. Printre cele din urma am putea incadra si genul urmator de dialoguri pe care le-am auzit, noi, organizatoarele sau alte participante/participanti la mars: “Pe femeile acestea oare cine le-a platit sa iasa in strada?” “Nu stiu, dar cu siguranta e cineva in spatele lor care a sponsorizat gras actiunea!” Pentru ca framantarile si nedumeririle sa nu mai continue in zadar, am decis sa facem public bilantul contabil al marsului:
1. Actiunea a presupus urmatoarele materiale: aproximativ 20 bucati carton, 10-12 pensule, 6-7 tuburi cu vopsea, 2 sprayuri cu vopsea, fluiere, 1 set de markere, 2 portavoce, 5 metri material textil, 2 role de scotch, afise, flayere, stickere, tricouri personalizate, 10 garoafe rosii.
2. Cartonul a fost procurat...
astfel: aproximativ 10 bucati carton au fost cumparate din banii adunati de la fiecare dintre noi, cele vreo 20 de persoane care am participat la organizare (aproximativ 15 lei de persoana), la care s-au adaugat, tot prin efortul unora dintre organizatoare, vreo 6 cutii de carton adunate de prin magazine.
3. Pensulele au fost aduse de acasa de fiecare dintre organizatoarele care aveau asa ceva aruncat prin debara sau care au copii la scoala si, in consecinta, pensule in trusele de desen ale celor mici.
4. Tuburile cu vopsea si markerele au fost achizitionate din acelasi fond strans prin bunavointa celor care au participat la organizare (vezi punctul nr. 2) sau din trusele de desen mentionate la punctul 3.
5. Sprayurile cu vopsea au fost aduse de catre una dintre membrele echipei de organizare (multumim, Alexandra!).
6. Fluierele au fost cumparate, din proprii bani (50 lei), de catre una dintre membrele echipei de organizare (multumim, Alice!)
7. Cele 2 portavoce au fost procurate astfel: 1 imprumutata de la Fundatia Accept (multumim Accept!) si una imprumutata, prin intermediul uneia dintre organizatoare, din redactia Radio Guerilla (multumim Delia, multumim, Radio Guerilla!).
8. Cei 5 metri de material textil, din care a fost confectionat bannerul au fost adusi de acasa de catre una dintre organizatoare (multumim, Ioana!).
9. Cele 2 role de scotch au fost aduse de catre unele dintre membrele echipei de organizare.
10. Afisele si stickerele au fost tiparite de catre o parte dintre organizatoare, acasa sau la serviciu (aici nu dam nume, nu vrem ca unele dintre noi sa aiba probleme la locul de munca!)
11. Flayerele color au fost printate, din bani personali (70 lei) de catre una dintre organizatoare (multumim, Tudorina!)
12. Cele cateva tricouri au fost cumparate din banii colectati (vezi punctul 2) si apoi personalizate de catre unele dintre organizatoare, cu ajutorul unui stencil si al unui spray cu vopsea (vezi punctul 5).
13. Garoafele au fost cumparate de catre una dintre organizatoare (multumim, Veda!), din banii colectati (vezi punctul 2).
14. Spatiul in care ne-am intalnit saptamanal pentru a organiza actiunea a fost pus la dispozitie de Bibilioteca Alternativa (multumim, Biblioteca Alternativa!)
15. Nu in ultimul rand, am avut alaturi de noi vreo 200 de oameni, femei si barbati (multumim tuturor!), care au decis sa ni se alature; o parte dintre ei si-au scris propriile pancarte, o parte si-au creat propria vestimentatie (multumim, Miroslav!), dar despre aceste materiale nu va putem spune cat costa, ci doar ca pentru noi au insemnat foarte mult!
TOTAL: 420 LEI + diverse materiale aduse de acasa (cu aproximatie, inca 80 lei)
Prin urmare, nu am avut nevoie de sustinere financiara din partea niciunei persoane sau organizatii, autohtone sau de aiurea si, pentru exactitatea datelor, nici nu s-a intamplat ca cineva sa ne ofere un asemenea ajutor. Sigur, exista posibilitatea ca, in continuare, unii sceptici sa zambeasca in coltul buzelor si sa nu ne creada, dar va asiguram ca, din punct de vedere financiar, nu ai nevoie de mai mult pentru a organiza o actiune civica de acest tip. Ceea ce a trebuit sa adaugam, insa, pentru ca o asemenea actiune sa aiba impact excede acest bilant sec: o extraordinara colaborare intre noi, multa dorinta de a atrage atentia opiniei publice din Romania asupra unor probleme tinute, in general, “sub pres”, o capacitate organizatorica reala, mult entuziasm, chiar daca, de multe ori, cand ne adunam pentru organizare, eram deja obosite, multe dintre noi facand activism dupa orele de serviciu. Da, avem servicii si facem activism feminist cu bani adusi de acasa si nu, nu ne deranjeaza cel mai mult faptul ca unii ne cred cel putin naive, ci doar cei care isi imagineaza ca in spatele oricarui lucru frumos trebuie sa se ascunda masinatiuni politice sau financiare. Ne deranjeaza si ne starnesc mila, deopotriva!