de Iulia Sima

Sunt o iubitoare a sportului. Urmaresc cu multa pasiune desfasurarea celor mai importante competitii sportive, de la tenis, la gimnsatica, ciclism, inot si patinaj artistic. Am cele mai frumoase amintiri fie practicand sport, fie urmarind desfasurarea  evenimentelor din domeniu. Timpul nu imi mai permite aceeasi implicare, dar in scurtele momente de interactiune cu televizorul sunt cel mai adesea pe Eurosport.

In aceasta perioada, in mod firesc, traim sezonul competitiilor de iarna. Si cele mai interesante si asteptate intreceri sportive sunt, evident, sariturile cu skiurile. Ma uit in continuare cu fascinatie… Competitiile sportive sunt un moment de relaxare.  Am “prins” intr-o dup-amiaza competitia feminina de la Schonach. Fetele zboara. 92, 93 de metri… Cu greu sunt depasiti 95-96 de metri. A iesit invingatoare Anette Sagen, cu un zbor de 98 de metri.

 

Mi-am spus in gand: “Competitiile de la barbati sunt  poate mai atractive pentru public fiindca sunt si mai spectaculoase, cu zboruri chiar si de peste 130 de metri”, amintindu-mi si de discutiile interminabile de la tenis si dezbaterea feminista care a reiesit pe marginea aceluias subiect – faptul ca “jocul fetelor nu ar fi la fel de spectaculos”, din acest motiv ele fiind si platite mai putin etc., etc.

 

In acelasi moment,  vocea comentatorului  rosteste cu un ton axiomatic: “Stiu ca feministele nu vor fi de acord cu mine, dar la sarituri cu skurile, femeile nu vor fi niciodata egale cu barbatii!”. Trecand peste momentul de uimire caci omul parea ca imi auzise gandurile, apoi peste senzatia de obraji incinsi, nu mi-am putut retine un sentiment amarui: “Lasa-i, nu te mai supara. Sunt ignoranti. De parca asta este egalitatea despre care vorbesc feministele, pai in logica lor, e clar ca nici barbatii nu au cum sa faca in veci lucruri pe care le fac femeile. Este evident ca avem fiziologii diferite. Iar feministele, cand vorbesc despre echitate se refera la posibilitatile largite pe care le pot avea femeile si barbatii intr-o lume fara discriminare”.

Cum sa reactionezi? Cum sa le mai explici ca nu despre egalitatea asta inteleasa in cel mai superficial mod cu putinta este vorba? Evident ca femeile nu vor sa fie egale cu barbatii in sensul in care barbatul si performantele sale ar fi etalonul, iar echitatea ar fi atinsa prin prisma faptului ca si femeile pot sa faca aceleasi lucruri, exact la fel. E abusrd!

Ce i-as spune eu comentatorului de la Eurosport: “Inchipuie-ti o lume in care felul de a fi al femeilor ar fi singura realitate acceptata. Inchipuie-ti o lume in care 90% dintre natiunile lumii ar fi conduse de femei, o lume in care in medie, barbatii abia ar reusi sa atinga 8-9% ca procent de reprezentare politica in parlamente, iar in fruntea topurilor Forbes ar fi 100% femei. Barbatii si-ar putea castiga daca vrei, <<egalitatea>>, doar in momentul in care vor putea sa reuseasca performanta sportiva ultima – sa nasca!”

Din fericire insa, feminismul si feministele nu se supara deloc la gandul ca la sarituri cu skiurile, fetele nu reusesc exact aceleasi performante  ca ale barbatilor. Ele vorbesc mai cu seama despre o lume in care capacitatile femeilor si barbatilor  sunt glorificate in aceeasi masura, fara sa fie neaparat atribuit criteriul de gen unei anume discipline sportive sau domeniu. De ce o fetita nu poate admira o mare campioana olimpica la sarituri cu skiurile?, imi poate explica si mie domnul comentator? Nu e o intrebare retorica  -  pana foarte recent, medalia olimpica la sarituri cu skiurile pentru femei nu exista, ele fiind considerate nu destul de potrivite pentru acest sport.

Dupa presiuni indelungi la adresa Comitetului Olimpic International, urmatoarea editie a Jocurilor Olimpice de Iarna, cea din 2014 de la Sochi, din Rusia, va fi PRIMA cand proba feminina de sarituri cu skiurile va fi introdusa ca disciplina sportiva.  Barbatii "zboara"  la Olimpiada din anul 1924.

 

Acesta este un clip din campanie, sloganul a fost  ”Las-o sa sara!”

 

Daca te pasioneaza si urmaresti sportul, stii ca participarea la Olimpiada si intreaga cultura olimpica inseamna depasirea limitelor, se nasc personalitati incredibile, cu talent extraordinar. In sport e multa munca si vointa de a te autodepasi, in acelasi timp de a depasi recorduri olimpice. Spiritul olimpic impinge intrinsec catre noi si noi performante.

Barbatii zboara din anul 1924. Ma intreb la ce performante ar fi ajuns si fetele daca ar fi putut participa la olimpiade, din acelasi an. Nu stiu si nici nu cred ca ar trebui neaparat sa apara vreo femeie care in sport sa aiba in mod neaparat aceleasi rezultate pe care le inregistreaza un barbat, repet, mi se pare absurd ca se pune problema asta, dar cred intr-o lume care NU ITI MAI TAIE ARIPILE  cu dispret, in care performanta, indiferent de domeniu, nu este sinonima cu masculinitatea!

 

 

Foto:  Campioana de la  Schonach 2013 - Anette Sagen; captura YouTube


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea