Livia - Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE)

Cu gândul la ziua de duminică, cea a alegerilor, vă propunem un exercițiu de imaginație: o emisiune televizată, în cadrul căreia este invitat un candidat la alegerile parlamentare din anul 2012.

Listă întrebări interviu TV. Invitat: Domnul X.Y., 
candidat la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012

Intro moderator: Domnule X.Y., vă mulțumim pentru prezența de astă seară. Sunteți unul dintre bărbații curajoși care au acceptat provocarea candidaturii politice.

Aș vrea să încercăm astăzi să vedem împreună ce v-a convins pe dvs. să candidați și de ce bărbații rămân atât de grav subreprezentați în politica românească.

Aș începe prin a vă întreba de ce ați dorit să intrați în politică. Auzim adesea că politica e un joc mult prea murdar pentru bărbați, iar cifrele ne arată că foarte puțini bărbați reușesc și chiar și aceia puțini care există, nu fac lucruri remarcabile. De ce credeți că dvs. aveți ce vă trebuie pentru a reuși, când, până la urmă, faptul că femeile sunt majoritare în Parlament atestă în mod clar că sunt mai competente în acest domeniu? Și dacă privim lucrurile istoric, politiciene adevărate au fost de-a lungul vremii doar femeile...

Familia dvs. a fost de acord cu candidatura? Soția v-a susținut, mai ales că aveți doi copii și știm câtă nevoie au de tată? Dacă veți fi ales, acest lucru nu va afecta negativ relațiile dvs. de familie? O întrebare până la urmă firească pentru un bărbat: cum veți echilibra casa cu politica?

Au existat destul de multe zvonuri în ultima perioadă despre o presupusă legătură foarte strânsă a dvs. cu președinta partidului. Gurile rele spun că aceasta este femeia puternică care v-a promovat și v-a susținut în carieră. Cum comentați?

Recent, la întâlnirea anuală a Organizației de Bărbați, președinta partidului dvs. v-a încurajat să luptați pentru promovarea mai multor bărbați în politică, însă cu măsură: face politică numai cine e competent. Credeți că există un risc real pentru bărbații din politica românească să își piardă masculinitatea? Totuși, e important să păstrăm proporțiile, să nu ajungem să dăm în bărbătism. Bărbații au acel ceva al lor, pe care li-l dă tocmai faptul că știu să rămână bărbați.

Și dacă tot vorbim despre masculinitate, aș dori să vă adresez și ultimele două întrebări: care este creatorul dvs. de modă preferat și care credeți că este cel mai bine asortat bărbat din politica românească?

Replică finală moderator: În încheiere, aș dori să menționez că situația nu este așa de neagră, să nu plecăm deprimați. Rămân și multe avantaje ale faptului că sunt încă puțini bărbați în politică: veți primi întotdeauna atenție din partea femeilor, vi se va permite să intrați primii în sală, ba chiar vă va fi deschisă ușa la intrare, nu veți sta niciodată la coadă la toaletă...În plus, dvs. sunteți cei care aduceți buna dispoziție doamnelor politiciene, prin prezența dvs. decorativă și draguță.

Scenariul de mai sus, oricât de incredibil ar părea, este unul cât se poate de real pentru femeile din politica românească. Deși prezente în număr mare în partide, femeile nu sunt promovate în funcții politice. Dacă au reușit să depășească barierele interne ale propriului partid, femeile care ajung să candideze sau să fie alese se confruntă în continuare cu atitudini și comportamente misogine. Femeile și bărbații politicieni sunt tratați și portretizați fundamental diferit de către media. Competența femeilor politiciene e în permanență contestată, iar când au succes, se spune adesea despre ele că au drept protector un bărbat puternic. De multe ori, când un bărbat greșește, greșeala e pusă pe seama faptului că e un prost politician sau că e corupt. Atunci când o femeie greșește, adesea se spune că a greșit pentru că este femeie.

Anul

Procent femei din total candidați Camera Deputaților

Procent femei din total candidați Senat

Procent femei deputate

Procent femei senatoare

2004
2004-2008

27,24%

26,35%

10,54%

9,48%

2008
2008-2012

11,88%

10,95%

11,30%

5,83%

2012

15%

?

?

Recensământ 2012
51,3% femei din 
populația totală
a României

Sursă date: Ce știm despre femei în România? O colecție de date referitoare la gen, UNFPA, 2011

Pentru a schimba aceste date, duminica, 9 decembrie, este nevoie de voturi pentru femei. Egalitatea în luarea deciziilor ar trebui să fie normalitate.


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s
 

Rețeaua VIF

Ghid pentru victimele violenței sexuale

Discriminari Urbane

Asistență și consiliere pentru violență domestică nonstop și gratuit la 0800 500 333

 

Violență domestică
Educaţie sexuală
Reclamă discriminarea