Sursa foto: The Guardian
În provincia Ragusa din Italia, mii de femei din România care lucrează în agricultură suferă din cauza exploatării sexuale, a exploatării prin muncă și a încălcării flagrante a drepturilor lor. Femeile sunt sclave sexuale, violate și șantajate să întrețină relații sexuale cu proprietarii de câmpuri și sere agricole. Femeile lucrează 12 ore pe zi, în căldură extremă, fără apă, sunt forțațe să trăiască izolate, în condiții degradante și insalubre. De cele mai multe ori, salariile lor nu sunt plătite.
Sunt bătute și trăiesc în pericol zi de zi, amenințate cu arme de foc, cu pierderea locului de muncă, cu siguranța copiilor și a familiilor lor. Unele dintre aceste femei rămân însărcinate în urma violurilor și sunt forțate de patroni fie să abandoneze copiii în maternități, fie să facă avort. Agricultorii organizează petreceri sexuale în care angajatorii își oferă unul altuia angajatele, pentru exploatare sexuală. Atunci când ajung la medic, femeile sunt de cele mai multe ori însoțite de bărbați, în special italieni, care vorbesc în numele lor și care nu le lasă singure cu medicii.
Ziarul The Guardian a realizat un reportaj prin care a documentat toate aceste abuzuri suferite de femeile din România, lucrătoare agricole în provincia Ragusa, Italia.
Agricultura italiană este, de mai mulți ani, puternic dependentă de munca migranților. După ani de zile de acuzații de exploatare și după restricțiile introduse de către guvernul italian, fermierii sicilieni, care inițial s-au folosit de munca migranților fără acte și a refugiaților ce soseau cu barca, au început să se bazeze pe lucrătorii veniți din UE. Numărul de femei din România care lucrează în Sicilia a crescut masiv în ultimii zece ani: de la 36 de femei în 2006, la mai mult de 5.000 de femei în 2017.
Conform unui studiu realizat de Letizia Palumbo și Alessandra Sciurba (2015), publicat în revista Anti-Trafficking, exploatarea cu care se confruntă lucrătoarele agricole în Ragusa poate fi definită atât ca munca forțată, cât și ca trafic de persoane în scopul exploatării sexuale, conform indicatorilor Organizației Internaționale a Muncii (OIM):
• ore suplimentare excesive;
• condiții de muncă și de viață abuzive;
• reținerea salariilor;
• intimidare și amenințări;
• violență fizică și sexuală;
• izolare
• abuz în situație vulnerabilă.
Directiva 2011/36/UE privind traficul de ființe umane descrie situația de vulnerabilitate ca fiind "o situație în care persoana în cauză nu are o alternativă reală sau acceptabilă, ci poate doar să se supună abuzului implicat".
Cu toate că situația din Ragusa a fost deja semnalată în urmă cu mai mulți ani, autoritățile din Italia, România și Uniunea Europeană au ignorat sau au întârziat răspunsurile și acțiunile ferme cu privire la situațiile de sclavie, violență și abuz sexual cu care se confruntă femeile.
Prin această scrisoare, salutăm inițiativa Ministerului de Interne din România de a trimite o delegație în Italia pentru a vedea "modul în care pot ajuta aceste femei", dar este nevoie de mult mai mult.
Cerem tuturor instituțiilor competente să pună capăt sclaviei și exploatării acestor femei.
Solicităm Ministerului Muncii din România și Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați să adopte o poziție publică în ceea ce privește sclavia femeilor din România.
Îi solicităm președintelui Klaus Iohannis să ia poziție față de aceste abuzuri și să intervină la nivel european pentru a apăra drepturile și demnitatea cetățenelor și cetățenilor români.
Cerem tuturor instituțiilor competente din Italia să investigheze în mod corespunzător cazurile de abuz din Ragusa asupra femeilor din România. Solicităm guvernului italian să ia o poziție cu privire la tolerarea în Italia a sclaviei și abuzului sexual asupra femeilor.
Cerem instituțiilor Uniunii Europene, în special Parlamentului European și Comisiei FEMM (Comisia pentru Drepturile Femeilor și Egalitate de Gen) să trateze această situație cu urgență maximă și să o considere o prioritate.
Facem un apel către asociațiile feministe, asociațiile care luptă împotriva traficului de persoane, exploatării și a violenței asupra femeilor, asociațiile care luptă pentru combaterea violenței sexuale, din România, Italia, Europa și de peste tot în lume, să manifeste solidaritate și să se mobilizeze pentru a pune capăt sclaviei, abuzurilor sexuale și abuzurilor prin muncă cu care se confruntă femeile din România în Ragusa.
Invităm să se alăture acestui demers toate persoanele care cer respectarea drepturilor fundamentale ale omului și luptă împotriva abuzului și exploatării.